top of page
Search

GROOMIMINE: mida tähendab, miks vajalik, kas ja kellele?

Sageli arvatakse, et grooming on peamiselt näitusekoerte ja “ilukoerte” pärusmaa selleks, et loom näeks ilus välja, kuid karvastiku regulaarne hooldus pole oluline ainult kauni välimuse saavutamiseks, vaid eelkõige vajalik tema tervise ja heaolu hoidmiseks. Sina ärkad hommikul, kammid oma juukseid, pesed hambad, puhastad kõrvad ning broneerid aja juuksurisse või maniküüri. Täpselt nii samuti peaks see olema ka Sinu koeraga - kui võtad omale koera, siis tuleb hoolitseda tema hügieeni, tervise ja karvakatte eest. Sõltuvalt koeratõust ei vaja nad kõik igapäevast kammimist ja pesemist, kuid aeg-ajalt vajab seda iga koer, olenemata tema tõust.

Miks me groomime? Groomingu all peetakse silmas lemmiklooma karvahooldust ehk nii pesemist, harjamist, trimmimist kui föönitamist, lisaks ka hügieenitoiminguid. Koera groomimine on tema tervise ja heaolu seisukohalt äärmiselt vajalik. Veelgi enam, grooming aitab ka kinnistada koera ja inimesevahelist sidet ning hoiab teadlikuna koera tervislikust seisundist - groomingu käigus eemaldame üleliigse vana karva ja viime läbi põhjalikuma kogu keha ülevaatuse, mille käigus võime avastada tükke, muhke või parasiite. Rääkimata hügieenitoimingutest nii suus kui kõrvades.


APPI, PROBLEEMID! Hooldamata karv ei lase nahal hingata, vana lahtine karv ei võimalda uuel kasvada, naha must ja paks rasvakiht paneb koera sügelema ja ebamugavust tundma. Mustad ja põletikus kõrvad põhjustavad valu, sügelust ja ebamugavust, samuti kuulmise kadu. Jooksvad silmad rikuvad karva ning hägustavad nägemist. Pikad küüned põhjustavad valu ja ebamugavust liikumisel, halvemal juhul liigesehaiguseid ja põletikku ning rääkimata küüne murdumisest, mis võib olla äärmiselt valulik. Pikad hooldamata karvad tekitavad paljudel tõugudel erinevaid naha infektsioone, haudumisi ning tõmbavad ligi parasiite. Hooldamata käpakarvad põhjustavad valu ja ebamugavust nii suvel kui talvel. Talvel jääb sinna kinni lumi, millest moodustavad ebamugavad jääpallid. Suvel aga võib karvadesse jääda metsas leiduv puuvaha ja linnas tuline asfalt. Lisaks käpapadjandeid ümbritsevad piiramata karvad võivad joostes põhjustada koera libisemist, mis omakorda võib edasi viia vigastuste tekkeni.


# märkus:

Karvahooldus peaks olema üks paljudest teguritest, mida arvestada koera ostmisel või varjupaigast võtmisel. Eri karvatüübid vajavad ka erinevas koguses hoolt ja tähelepanu. Hinda, kas saaksid endale lubada koera hooldamist salongis või saaksid oma koera groomimisega ise kodus hakkama. Kas Sul on aega ja kannatust oma koera karvkatte eest hoolitseda, eriti kui tegemist on palju hoolt nõudva karvkattega?


Peamised põhjused igapäevaseks karvahoolduseks:
  • mitmesuguste terviseprobleemide nagu näiteks näsad, kasvajad, infektsioonid, kandidoosi, kriimustuste ja muude nahaprobleemide tekkimise tõenäosuse vähendamine ja probleemide varajane avastamine;

  • koera üldise puhtuse tagamine ja visuaalselt ilus välimus;

  • koera tervise jälgimine, kontrollides haavade, paistetuse ja lonkamise olemasolu, muutused iseloomus, mis kõik võivad olla haiguse märgid;

  • koera väliste parasiitidega nakatumise tõenäosuse vähendamine ja parasiitide avastamine ning eemaldamine (puugid, kirbud, lestad jne);

  • regulaarne hooldamine aitab koeral harjuda erinevate puudutuste ja toimingutega, mis võib olla vajalik näiteks veterinaari visiidil, koolituse või mõne hädaolukorra puhul;

  • aitab vältida või vähendada mustuse, haiguste ja parasiitide toomist koju ja sealjuures piirata nende levitamist edasi inimestele.


Kõige lihtsam, mis Sina ise groomimise juures oma koera heaks teha saad, on tema pidev kammimine ja küünte lõikamine. Kammimine on positiivne kogemus nii Sinu kui ka koera jaoks. Tema naudib masseeriva kammi mõju oma kehal, mis vabastab ta pusadest ning vanast karvast, ja Sinul on rõõm paitada hästi hoolitsetud õnnelikku koera!

Olenemata koeratõust on soovitatav käia ka vähemalt paar korda aastas groomeri juures salongis. Lisaks, kui Sul puuduvad õiged oskused, vahendid (kasuta alati koertele mõeldud tooteid!) ja teadmised, pöördu koertesalongi, kus spetsialist teostab koerale põhjaliku täishoolduse ja annab toetavat nõu edaspidiseks karvahoolduseks kodus.

Hoolitsetud koer on õnnelik koer.. Broneeri aeg Groomland salongi SIIN


bottom of page